Historie

Wasserij Dubbelblank: Begrip in Bergen

logo dubbelblank linksAl vele tientallen jaren is Wasserij Dubbel Blank een begrip in Bergen en omstreken. Al sinds 1957 gevestigd in het voormalige gemeentelijke slachthuis aan de Lijtweg 56, is deze wasserij, met circa 4.000 kilo wasgoed per week weliswaar een van de kleinere wasserijen in ons land. Maar “small is beautiful” zegt eigenaar Cees Veer.

Samen met zijn vrouw Olga en zoon Rob runnen zij een gezond bedrijf dat door een uiterst flexibel machinepark in staat is meer te doen voor de klanten. Dus juist dat stukje extra service te bieden waarom men vraagt en wat met name de grotere collega-wasserijen laten liggen. Geen strijd om de kilo’s. Bij Dubbel Blank ligt de nadruk op kwaliteit, service en kleinschaligheid.

Historie
De huidige wasserij dateert – onder de naam wasserij ‘De Hoop’ in Alkmaar – in feite al uit 1909, toen oma Hester Veer-van der Zande voor lokale notabelen (notaris, pastoor en andere particulieren ) ging wassen. “Rond die eeuwwisseling werd dat heel veel door thuiswassende oma’s gedaan”, vertelt Cees Veer. De wasserij floreerde en er werd geïnvesteerd in machines. In de oorlogsjaren stapte Cees’ vader Jan Veer, die voordien monteur was, in het bedrijf. Dit was gevestigd aan het Zeglis in Alkmaar en werd in de oorlogsjaren door de Duitsers gevorderd, omdat de wasserij nog met stoommachines werkte die op kolen werden gestookt. Veel wasserijen die op elektriciteit waren aangewezen, vielen door storing regelmatig uit. Bovendien lag het Zeglis gunstig voor de aan- en afvoer van de was met boten. Het bedrijf bleef hier tot 1947 bestaan, al werd dat wel steeds moeilijker, omdat alles op de bon was. In 1946 fuseerde opa Cornelis Veer al met wasserij ‘De Lelie'(voorheen de gelijknamige melkfabriek ) aan de Achterweg/Oude Bergerweg in Bergen. Hij huurde deze zaak van Jan Hendrik Kok, die al jaren in de clinch lag met omwonenden door overlast van roet en rook. In 1951 werd daarom overgeschakeld van steenkool op elektriciteit. Opa Cornelis stopte er in 1955 op 70-jarige leeftijd mee.

Dubbel Blank
Onder de naam ‘Dubbel Blank’ zette zoon Jan Veer de wasserij in 1957 voort in het voormalige slachthuis aan de Lijtweg. ‘Dubbel Blank’ stond nilleen voor : ‘Doet Beter Door Bronwater’ maar is tevens een dominosteen zonder punten : ‘dubbel blank’. Daarop is het logo van de wasserij dan ook gebaseerd. Het bronwater komt uit een 40 meter diepe bron, die altijd voor het spoelen van het slachtvlees was gebruikt: prachtig helder water met een hardheid van (maar) 10 DH (Duitse graden). De kwaliteit ervan was zo goed dat het zelfs als drinkwater werd gebruikt. Tussen 1957 en 1963 werd er in de wijde regio in de avonduren wasgoed opgehaald via wasverzenders. “Maandagavond haalde mijn vader de gezamelde was bij vier adressen in Anna Paulowna, Schagen en Den Helder”, herinnert Cees zich nog goed. Op dinsdagavond reden we naar 6 adressen in Amsterdam. Mijn opa deed dat op woensdag in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Op donderdagavond ging mijn vader nogmaals naar Amsterdam en op vrijdagavond naar Haarlem. “Overdag kwam daar het werk voor heel veel pensions in deze regio nog bij. Dat was met name in de zomermaanden dag en nacht werken. “Mijn vader zei dan wel eens: ’s zomers hebben we geen tijd om te eten en ’s winters hebben we niks te eten!”

Maatwerk
In 1966 kwam Cees bij zijn vader in het bedrijf. Hij wilde eigenlijk weg- en waterbouwkundige worden, maar in leren had de jonge Cees niet zo’n trek. Dus ging hij eerst een jaar bij zijn oom in Stompetoren werken, waar hij van alles en nog wat maakte van draadwaren. ’s Avonds deed hij de avond ULO en haalde zijn middenstandsdiploma. Toen in het bedrijf van zijn vader de wasbaas vertrok, haalde zijn pa hem terug naar Bergen. In 1972 werd hij medefirmant (VOF) van zijn vader, die tot 1992 bleef werken. Zijn moeder (1923) werkt ook nog steeds in de wasserij; zij kan het gewoonweg niet laten! In 1989/1990 heeft Cees wel eens met de gedachte gespeeld om met het bedrijf te stoppen. Er moest toen voor een miljoen gulden worden geïnvesteerd in nieuwe machines. Maar hij was pas amper 40 jaar, dus te jong om helemaal te stoppen. Hij koos dus toch maar voor voortzetten en kalm aan investeren, ieder jaar wat. En daar heeft hij uiteindelijk geen spijt van gehad. In 1993 werd echtgenote Olga medefirmant en sinds drie jaar is ook zoon Rob erbij. Hij rondde de opleiding Small Business af in Haarlem en oriënteert zich nu in het bedrijf van zijn vader. Om te ervaren of hij het leuk genoeg vindt om er in de toekomst mee door te gaan. Voorlopig gaat Cees Veer er gewoon nog mee door. Naast Olga en Rob heeft wasserij ‘Dubbel Blank’ een vaste chauffeur (halen en brengen ) in dienst, een medewerker voor de expeditie en zes dames die zorgen voor het mangelen, vouwen en persen van het wasgoed. Cees en Rob bedienen de acht wasmachines (met computergestuurde zeepdoseerinstallatie) van respectievelijk 7, 12, 25 (5 machines) en 60 kg, die ruim 25 verschillende wasprogramma’s kunnen draaien. Naast een enorme mangel die (tafel)lakens en keukendoeken ook naar believen in tweeën of drieën kan vouwen, beschikt de wasserij over drie drogers en drie persen (voor jassen, overhemden en broeken). Inmiddels heeft wasserij ‘Dubbel Blank’ veel vaste klanten onder bedrijven en particulieren in Bergen en de regio. Sinds de zusters Ursulinen in 1968 met hun wasserij stopten doet ‘Dubbel Blank’ de wassen van het zusterhuis. Ook diverse restaurants, twee hotels, enkele bejaardenhuizen, Huize Agnes en de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan zee (al sinds 1938), garagebedrijven, praktijken van tandartsen en fysiotherapeuten, twee voetbalclubs en 300 particulieren zijn trouwe en tevreden klanten van deze Bergense wasserij, die in 2009 weliswaar 100 jaar bestaat maar desondanks geweldig met de tijd is meegegaan.

Meer info of een offerte op maat?
Bel 072-5812331 of stuur een e-mail naar: info@dubbelblank.nl